IN DE McLAREN P1™ WORDT NU GEBRUIKGEMAAKT VAN TWEELEDIG VERMOGEN VOOR DIRECTE, FENOMENALE AANDRIJVING

Feb 20, 2013

 

 • IPAS (Instant Power Assist System, hulpsysteem voor direct vermogen) en DRS (Drag Reduction System, weerstandsreductiesysteem) stimuleren samen meteen het vermogen en de snelheid op rechte stukken
 • 916 PS (903 pk) en 900 Nm met een uitstoot van minder dan 200 g/km
 • De op meerdere vlakken herziene V8-twinturbobenzinemotor van 3,8 liter in combinatie met een lichte, uitermate efficiënte elektrische motor zorgen voor onmiddellijke aandrijving en een geoptimaliseerd reactievermogen
 • Met de volledige E-modus kan meer dan 10 km zonder uitstoot worden gereden

De McLaren P1™ beschikt over het gecombineerde vermogen van twee uitermate efficiënte energiebronnen. U geniet van de optimale combinatie van een ongeëvenaarde reactie bij het geven van gas, een aangename rijervaring en topsnelheden. Een centraal gepositioneerde V8-twinturbobenzinemotor van 3,8 liter en een uitermate effectieve elektrische motor realiseren een totaaloutput van 916 PS (903 pk) en een maximale aandrijving van 900 Nm. De wagen reageert meteen als het gaspedaal wordt ingetrapt bij alle versnellingen, waardoor de rijervaring net zo aanvoelt als bij een normale verbrandingsmotor. Bij combinatiegebruik bedraagt de uitstoot minder dan 200 g/km, terwijl er bij het alleen gebruiken van de elektronische modus geen sprake is van uitstoot. De in de Formule 1 gebruikte DRS- en IPAS-technologieën vergroten de topsnelheid en dragen bij aan de vermogensimpuls.

De V8-twinturbobenzinemotor van 3,8 liter in de McLaren P1™ is een nieuwe versie van de bekende M838T-unit, die grondig is aangepast en nu beschikt over betere afkoeling en duurzaamheid bij hogere belasting. De unieke gietvorm van het motorblok biedt nu onderdak aan de elektrische motor. De benzinemotor produceert 737 PS (727 pk) bij 7500 rpm en 720 Nm aandrijving bij 4000 rpm. Om de efficiëntie van de benzinemotor te maximaliseren, is een uitgebreid aantal test- en ontwikkelingswerkzaamheden uitgevoerd met de technologische partners Mobil 1 van McLaren Automotive aan smeermiddelen en hydraulische vloeistoffen.

De lichte elektrische motor, die is ontwikkeld door het bedrijfsonderdeel McLaren Electronics van de Groep, produceert 179 PS (176 pk) en is uniek voor de McLaren P1™. De motor realiseert een maximale aandrijving van 260 Nm direct na stilstand. Dit is een enorme toename van het reactievermogen bij het geven van gas ten opzichte van de McLaren P1™. De topaandrijving van 900 Nm wordt bij slechts 4000 rpm geproduceerd. Bovendien heeft McLaren het 'impulssysteem' ontwikkeld, IPAS, met een onmiddellijke 179 PS tot gevolg. De onmiddellijke reactie van de elektrische motor betekent dat de auto sneller reageert als gas wordt gegeven, wat te vergelijken is met een normale verbrandingsmotor. Dankzij het aanzienlijk verbeterde luchtopladingssysteem heeft de McLaren P1™ meer vermogen in het hoge spectrum: dit is ideaal voor topprestaties.

De elektrische motor is direct op de motor aangebracht en alle aandrijving wordt via de dubbele koppeling met zeven versnellingen overgeheveld naar de achterwielen. De elektrische motor en de V8-twinturbobenzinemotor sluiten dus naadloos op elkaar aan en hebben meer te bieden dan alleen maar ultiem vermogen en toonaangevende aandrijving.

Met de e-motor kan ook sneller omhoog worden geschakeld. Dit gebeurt door het toepassen van directe negatieve aandrijving als er moet worden geschakeld. Het toerental van de motor wordt zo snel en efficiënt mogelijk teruggebracht tot de vereiste motorsnelheid voor het terugschakelen.

Naast de rigoureuze gewichtsbesparingen voor de McLaren P1™, wordt ook het energieverbruik geoptimaliseerd. Als de elektrische motor niet wordt aangedreven, dan wordt de accu opgeladen met uit de sleepaandrijving afkomstige energie die anders zou worden verbruikt door de remmen.

E-modus

De McLaren P1™kan op verschillende manieren worden gebruikt: aangedreven door de motor en de elektrische motor samen, of alleen door de elektrische motor. Dit vergroot de veelzijdigheid en het rijgemak, maakt gebruik in zones met lage uitstootwaarden mogelijk en zorgt ervoor dat het autorijden in woonwijken wordt geoptimaliseerd, dankzij het vrijwel stille rijden.

Het maximale vermogen wordt gerealiseerd als beide energiebronnen worden gecombineerd, maar zelfs alleen de E-modus zorgt voor ijzersterke prestaties. De E-modus is de zuinigste optie en creëert geen uitstoot. In de E-modus kan de McLaren P1™ meer dan 10 km afleggen zonder benzine: genoeg voor de meeste stadsritten. Als de accu leeg is, dan wordt de benzinemotor automatisch opgestart, zodat de rit niet worden onderbroken en de accu wordt opgeladen.

IPAS en DRS verbeteren de prestaties en de reactiesnelheid bij het geven van gas

Het uit de benzinemotor en de elektrische motor afkomstige vermogen wordt verder vergroot op McLaren P1™ door twee op het stuur aangebrachte knoppen die het DRS (Drag Reduction System, weerstandsreductiesysteem) en het IPAS (Instant Power Assist System, hulpsysteem voor direct vermogen) inschakelen.

Het op de McLaren P1™ gebruikte Drag Reduction System lijkt in technologisch opzicht op het systeem dat wordt gebruikt bij Formule 1-wagens. De snelheid wordt verhoogd door de wrijving op de achterspoiler te verkleinen. Daar waar de MP4-28 een beweegbare spoiler heeft aan de achterkant, heeft de McLaren P1™ een spoiler met een verstelbare hoek, waarmee de wrijving met 23% kan worden verminderd. Het systeem wordt gedeactiveerd als de knop opnieuw wordt ingedrukt, of als de chauffeur het rempedaal intrapt.

IPAS is ontworpen om vermogen te leveren voor optimaal versnellen: er wordt onmiddellijk 179 PS aan bijkomend vermogen gerealiseerd. Bij het ontwikkelen van de IPAS-technologie werd voorrang gegeven aan het vermogen in plaats van energieopslag. Aan de basis hiervan ligt een baanbrekende, lichte accu, die een hogere vermogensdichtheid kent dan enigerlei andere accu die momenteel verkrijgbaar is.

Accu

De hoge vermogensdichtheid wordt bereikt door cellen met veel vermogen, een laag gewicht en een innovatief afkoelingssysteem te combineren. De accu weegt slechts 96 kg en is bevestigd op het onderstuk van het zeer sterke, kunststof MonoCage-chassis, vergelijkbaar met wat in de Formule 1 wordt gebruikt. Hiermee wordt de accu ingesloten in het voertuig, zodat het extra gewicht van een niet-noodzakelijke accuverpakking wordt vermeden.

Wegens de hoeveelheid vermogen die door de accu wordt geleverd, is een gecompliceerd afkoelingsproces vereist, zodat de cellen op betrouwbare wijze blijven presteren. De aanvoer van koelmiddelen is uitgebalanceerd, waardoor elke cel in de gehele accu tot dezelfde temperatuur wordt afgekoeld.

De accu wordt niet alleen met behulp van de motor opgeladen. De McLaren P1™ is ook uitgerust met een aansluitbare oplader, die een lege accu in slechts twee uur weer kan opladen. De aansluitbare oplader kan in de kofferbak worden opgeslagen. De bestuurder kan er echter ook voor kiezen om deze ergens anders op te slaan (zoals de garage of de pitstop) om gewicht te besparen.

Tijdens de komende weken verschijnt meer informatie over de McLaren P1™, voordat de productiewagens voor het eerst kunnen worden bewonderd tijdens de Motorshow in Genève van volgende maand.

Einde

Opmerkingen voor redacteuren:

Een reeks afbeeldingen met een hoge resolutie die bij dit persbericht hoort, kan worden gedownload op de mediasite van McLaren: http://www.media.mclarenautomotive.com.

Over McLaren Automotive:

McLaren Automotive is een Britse constructeur van luxueuze, sportieve high-performancewagens. De zetel bevindt zich in het McLaren Technology Centre (MTC) in Woking, Surrey.

Naar aanleiding van de wereldwijde lancering van het bedrijf in 2010 heeft McLaren Automotive de revolutionaire 12C en 12C Spider gelanceerd. In overeenstemming met haar plan om elk jaar een nieuw model te introduceren, onthulde McLaren Automotive onlangs de McLaren P1 op de Mondial de l'Automobile in Parijs. Het merk, dat met een wereldwijd netwerk van toegewijde dealers werkt, blijft groeien.

McLaren Automotive – Technische partners

McLaren Automotive werkt samen met toonaangevende internationale bedrijven in hun respectievelijke domeinen om een gespecialiseerde, innovatieve en verfijnde expertise te verzekeren. Deze omvatten Akebono, AkzoNobel, ExxonMobil en Pirelli.

Ontworpen voor het circuit – Ontwikkeld voor de weg

Het verband tussen de Formule 1 en auto’s van McLaren voor de openbare weg is een natuurlijke combinatie van ervaring, kennis, principes en overdracht van processen. Met de integratie van 50 jaar ervaring in de Formule 1 en de 20-jarige erfenis in de vervaardiging van iconische sportwagens ontwerpt, ontwikkelt en bouwt McLaren Automotive de technologisch geavanceerde, revolutionaire en compromisloze 12C en 12C Spider.

McLaren, pionier in het gebruik van koolstofvezel bij de productie van haar auto's tijdens de afgelopen 30 jaar, introduceerde voor het eerst het koolstofchassis van de McLaren Formule 1 MP4/1 in 1981 en 1993. Sindsdien heeft het merk geen enkele auto meer gemaakt zonder een koolstofvezelchassis.

Bezoek voor meer informatie de officiële website www.mclarenautomotive.com

 

Meer informatie

Wayne Bruce
Directeur van Communicatie en Public Relations | McLaren Automotive Limited
Telefoon: +44 (0) 1483 261500
Mobile: +44 (0) 7768 132429
Email: wayne.bruce@mclaren.com

Lena Siep
Wereldwijde PR-manager | McLaren Automotive Limited
Telefoon: +44 (0) 1483 262038
Mobiel: +44 (0) 7826 91005
E-mailadres: lena.siep@mclaren.com

Dave Eden 
Directeur Mediazaken | McLaren Automotive Limited
Telefoon: +44 (0) 1483 262867
Mobile: +44 (0) 7500 857089
Email:dave.eden@mclaren.com
Twitter: www.twitter.com/DaveEden

Website voor media: www.media.mclarenautomotive.com

Facebook: www.facebook.com/mclarenautomotive

Twitter: www.twitter.com/McLarenAuto

YouTube: www.youtube.com/mclarenautomotivetv

 

LANGUAGES

DOCUMENTS

IMAGES

 • The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
  The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
 • The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
  The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
 • The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
  The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
 • The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
  The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
 • The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
  The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly

© Copyright McLaren Automotive Limited.

Reproduction free for editorial use only.