McLAREN P1™ ANVÄNDER DUBBLA MOTORER FÖR ATT LEVERERA ETT SUVERÄNT, OMEDELBART VRIDMOMENT

Feb 20, 2013

 

 • IPAS (Instant Power Assist System) och DRS (Drag Reduction System) ger omedelbar extra effekt och hastighet på raksträckor
 • 916 hästkrafter och 900 Nm, med koldioxidutsläpp på mindre än 200g/km
 • Betydligt omarbetad 3,8-liters dubbelturbomatad V8-bensinmotor, kombinerad med en lätt och högeffektiv elmotor, ger omedelbart vridmoment för optimerad gaspedalsrespons
 • Fullt E-läge ger över 10 km utsläppsfri körsträcka

McLaren P1™ kombinerar effekten av två högeffektiva motoranläggningar och ger en optimal blandning av superb gaspedalsrespons, körbarhet i vardagen och topphastighet. En mittmonterad dubbelturbomatad 3,8-liters V8-bensinmotor och en högeffektiv el motor ger en total effekt på 916 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 900 Nm, vilket i sin tur ger omedelbar gaspedalsrespons vid alla varvtal som mer liknar en sugmotor. Utsläpp på mindre än 200 g/km för kombinerad körcykel reduceras till noll i helelektriskt körläge medan DRS- och IPAS-teknologierna från Formel 1 ger ökad hastighet på raksträckor och en omedelbar effektstegring.

Den dubbelturbomatade 3,8-liters V8-bensinmotorn i McLaren P1™ är en ny version av den välbekanta M838T-motorn och har undergått en rejäl uppgradering för att optimera kylning och drifttålighet vid högre belastningar. Motorblocket har fått en unik gjutform för att kunna inrymma den elektriska motorn. Bensinmotorn producerar 737 hästkrafter vid 7500 varv/minut och 720 Nm vridmoment vid 4000 varv/minut. För att optimera bensinmotorns effektivitet har omfattande tester och utvecklingsarbeten alltid utförts tillsammans med McLaren Automotives teknologipartner Mobil 1 för smörjmedel och hydraulvätskor.

Den lätta elmotorn, utvecklad inom koncerndivisionen McLaren Electronics, ger 179 hästkrafter och används exklusivt för McLaren P1™. Motorn ger ett maximalt vridmoment på 260 Nm omedelbart från stillastående, vilket avsevärt ökar gaspedalsresponsen för McLaren P1™. Det sammanlagda toppvridmomentet på 900 Nm levereras redan från 4000 varv/minut. Dessutom har McLaren P1™ det McLaren-utvecklade extrasystemet IPAS, som ger upp till 179 hästkrafter ögonblickligen. Den omedelbara responsen från den elektriska motorn ger en snabbare gaspedalsrespons som vanligtvis förknippas med en sugmotor och det väsentligt förbättrade luftladdningssystemet ger McLaren P1™ större effekt i det högsta intervallet – den perfekta kombinationen för hög prestanda.

Den elektriska motorn är monterad direkt på bensinmotorn och all drivning går genom en sjustegad växellåda med dubbelkoppling vidare till bakhjulen. Den elektriska motorn och dubbelturbomatade 3,8-liters V8-bensinmotorn fungerar ihop som en enhet, och ger mer än bara extra toppeffekt och vridmoment.

Ytterligare en fördel är att elmotorn kan ge snabbare uppväxlingar genom att den applicerar ett ögonblickligt, negativt vridmoment vid växlingspunkten, vilket gör att motorns varvtal så snabbt och effektivt som möjligt reduceras till det varvtal som krävs för uppväxlingen.

Precis som McLaren är besatta av viktminskningsåtgärder, vilka genomsyrar hela konstruktionen av McLaren P1™, gäller samma sak för att optimera den användbara energin. När gaspedalen släpps, applicerar elmotorn ett bromsande vridmoment och återvinner energi till batteriet, som annars skulle gå förlorad i bromsarna.

E-läge

McLaren P1™ kan köras i flera olika lägen, med drivning från både bensinmotorn och elmotorn tillsammans eller bara från elmotorn. Detta ger flexibilitet och bättre körbarhet, och gör att bilen kan användas i områden med utsläppsbegränsningar, samt optimerar körning i bostadsområden, då den elektriska motorn är nästan helt tyst.

Maximal effekt erhålls då båda motorerna används tillsammans, men även i E-läget är prestandan hög. E-läget är det mest ekonomiska läget med noll utsläpp. I E-läget kan McLaren P1™ köras i över 10 km med bara den elektriska motorn – tillräckligt för de flesta stadsresor. När batteriet är tomt startas bensinmotorn automatiskt för fortsatt körning och för att ladda upp batteriet igen.

IPAS och DRS optimerar prestanda och gaspedalsrespons

Effekten från bensinmotorn och elmotorn ökas ytterligare på McLaren P1™ genom två rattmonterade knappar som aktiverar DRS (Drag Reduction System) och IPAS (Instant Power Assist System).

DRS-systemet som används på McLaren P1™ är en teknologi liknande den som används på Formel 1-bilar. Hastigheten ökas genom att reducera luftmotståndet på bakvingen och medan MP4-28 har en rörbar flik på bakvingen har McLaren P1™ en vinge som reducerar sin vinkel för att minska luftmotståndet med 23 %. Systemet inaktiveras omedelbart när knappen släpps eller om föraren trycker på bromspedalen.

IPAS är konstruerat för att leverera effekt så snabbt som möjligt för kraftig acceleration, vilket ger 179 hästkrafter extra effekt. När IPAS-teknologin utvecklades för McLaren P1™, prioriterades extra effekt framför energilagring. Detta uppnås genom ett banbrytande, lätt batteripack som ger större effekttäthet än något annat batteripack för bilar som finns tillgängligt idag.

Batteri

Den höga effekttätheten har uppnåtts genom en kombination av celler med hög effekt, låg packvikt och ett innovativt kylsystem. Batteriet väger bara 96 kg och är monterat på underredet på det starka Formel 1-värdiga MonoCage-chassit i kolfiber, vilket gör det till en del av bilen så att den extra vikten som en onödig inkapsling av batteripacket innebär kan undvikas.

På grund av effektnivån som batteriet levererar krävs komplicerad kylning för att garantera cellernas prestanda och tillförlitlighet. Kylvätskeflödet är balanserat så att varje cell kyls till samma temperatur över hela batteripacket.

Utöver att batteriet laddas via motorn har McLaren P1™ också utrustats med en laddare med nätstickkontakt som kan ladda batteriet från tomt på bara två timmar. Laddaren kan förvaras i bagageutrymmet men kunden kan också välja att förvara det utanför bilen – i garaget eller i bandepån – för att dra ned på vikten ytterligare.

Mer information om McLaren P1™ släpps under de närmaste veckorna innan den produktionsklara bilen har världspremiär på Genèves motormässa nästa månad.

Ends

Kommentarer för redaktörer:

Ett antal högupplösta bilder för detta pressmeddelande kan laddas ned för pressanvändning från McLaren Automotives pressida: http://media.mclarenautomotive.com/.

Om McLaren Automotive:

McLaren Automotive är en brittisk tillverkare av lyxiga supersportbilar och har sin hemvist i McLaren Technology Centre (MTC) i Woking, Surrey, England.

Efter företagets globala lansering 2010 lanserade McLaren Automotive den banbrytande 12C och 12C Spider, och avslöjade nyligen McLaren P1 vid Paris Motor Show i enlighet med sina planer att introducera en ny modell varje år. Företaget fortsätter att expandera genom ett dedikerat globalt nätverk av återförsäljare på all större regionala bilmarknader.

McLaren Automotives tekniska partners

I utvecklingen, ingenjörsarbetet och tillverkningen av sitt sortiment innovativa och högt eftertraktade sportbilar har McLaren Automotive ingått partnerskap med världsledande företag för att få tillgång till specialistkunskap och teknik. Dessa inkluderar Akebono, AkzoNobel, ExxonMobil och Pirelli.

Designad för att tävla, utvecklad för vanliga vägar

Kopplingen mellan Formel 1 och sportbilar är hos McLaren en naturlig process av erfarenhet., kunskap, principer och processöverföring. Genom att integrera 50 års Formel 1 tävlingsexpertis och kunskap och 20 års erfarenhet av att producera banbrytande sportbilar, designar, utvecklar och bygger McLaren Automotive de teknologiskt avancerade och banbrytande 12C och 12C Spider – bilar helt utan kompromisser.

McLaren har varit pionjärer i användningen av kolfiberteknologi under de sista 30 åren sedan vi introducerade ett kolfiberchassi för både tävlingsbilar och sportbilar med 1981 års McLaren MP4-1 och 1993 års McLaren F1. McLaren har inte byggt en bil utan kolfiberchassi sedan dess.

Gå till www.mclarenautomotive.com för mer detaljer.

 

Mer information

Wayne Bruce
PR-chef/Kommunikationschef McLaren Automotive Limited
Tel: +44 (0) 1483 261500
Mobil: +44 (0) 7768 132429
E-post: wayne.bruce@mclaren.com

Lena Siep
Global PR-chef | McLaren Automotive Limited
Tel: +44 (0) 1483 262038
Mobil: +44 (0) 7826 91005
E-post: lena.siep@mclaren.com

Dave Eden 
Press Officer | McLaren Automotive Limited
Tel: +44 (0) 1483 262867
Mobil: +44 (0) 7500 857089
E-post: dave.eden@mclaren.com
Twitter: www.twitter.com/DaveEden

Presswebbsida: www.media.mclarenautomotive.com

Facebook: www.facebook.com/mclarenautomotive

Twitter: www.twitter.com/McLarenAuto

YouTube: www.youtube.com/mclarenautomotivetv

LANGUAGES

DOCUMENTS

IMAGES

 • The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
  The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
 • The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
  The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
 • The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
  The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
 • The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
  The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
 • The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly
  The McLaren P1™ adopts twin power to deliver phenomenal torque, instantly

© Copyright McLaren Automotive Limited.

Reproduction free for editorial use only.